Innostus oman ruoan kasvattamiseen otti kunnolla tuulta alleen vuonna 2022, kun muutin rintamamiestaloon Lapualle. Aiemmin lähinnä asunnoissa asuneena oli jonkun verran kokemusta vaikkapa tomaatin kasvattamisesta parvekkeella ja muusta pienestä harrastelusta mutta kyllä oma torppa ja asialle vihkiytynyt emäntä antoi kertaheitolla sysäyksen siihen suuntaan, että voisi olla syytä alkaa panostaa omavaraisuuteen ja oman, laadukkaan ruoan kasvattamiseen.

Kaupasta saatavan ruoan laatu on vuosien mittaan laskenut kuin lehmän häntä ja pitkät logistiikkaketjut takaavat ettei niissä ole sitäkään vähää ravinteita mitä niissä voisi olla. Versot voi kotona leikata tuoreeltaan ja ripotella minkä vain ruoan päälle, jolloin niissä on kaikki mahdollinen ravinto tallella. Pienikin määrä versoja sisältää hurjan määrän ravinteita, kun vertaa kaupan vihannesten tarjoamaan sisältöön.
VERSOMESTAN Ville, morjens!
Muutama kesä siinä pidettiin kasvimaata ja kasvateltiin kasvihuoneessa tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Loppukesä tuli aina huolella herkuteltua omilla kasviksilla mutta kotivaraa jäi talteen heikonsti. Aiemmin kesannolla olleen kasvimaamme maaperä osoittautui haastavaksi ja sadot useimmiten epäonnistuivat. 2023 syksyllä törmäsin versojen kasvatteluun, mikä herätti oitis molempien kiinnostuksen. Idätys oli tuttua jo aiemmilta superfood-vuosilta mutta yllätyin kuinka Yhdysvalloissa versot olivat nousseet terveyshyötyineen jo suureksi ilmiöksi.
Suomessa versojen suosio kuitenkin loisti poissaolollaan. Tätä oli hieman vaikea ymmärtää sillä kasvatus on todella helppoa ja versojen tarjoama ravintomäärä pieneen kokoon suhteutettuna vaikutti ällistyttävältä. Talvisin Suomen valikoima marketeissa on niin kovin mautonta tuoreiden kasvisten suhteen. Siitä alkoi matka versojen maailmaan ja parsakaalin, auringonkukkien ja korianterin raikkaat maut veivät mukanaan.
Pieneen tilaan saa mahtumaan usean vuoden versotussiemenet, joten omavaraislinssien läpi katsottuna yhtälö oli lyömätön. Versottamalla myös onnistumme pienessä tilassa kasvattamaan yltäkylläisyyttä omalle perheelle ja siitä riittää jaettavaksi myös omalle läheisille.
VERSOMESTAN tehtävä on jakaa versojen ja oikean ravinnon ilosanomaa laajempaan tietoisuuteen, jotta yhä useampi pääsisi nauttimaan tuoreesta, terveellisestä, herkullisesta ja runsaasta ravinnosta vuoden ympäri. Samalla voit oppia kokemaan oman ruoan kasvattamisen tuottaman ilon, johon olemme lähes täysin onnistuneet kadottamaan yhteyden muutamassa sukupolvessa. Laadukas ruoka kuuluu kaikille ja ja sitä tulisi saada läheltä! Jatkuva ruoantuotannon keskittyminen harvempien teollisuuden pelurien käsiin tuo mukanaan järkyttävän hintalapun, kun ruoan laatu romahtaa tietotaidon katoamisen lomassa.
Tervetuloa VERSOMESTAN matkaan!