Innostus oman ruoan kasvattamiseen otti kunnolla tuulta alleen vuonna 2022, kun muutin rintamamiestaloon Lapuan lakeuksille. Aiemmin vain asunnoissa asuneena oli jonkun verran kokemusta vaikkapa tomaatin kasvattamisesta parvekkeella ja muusta pienestä harrastelusta mutta kyllä oma torppa ja asialle vihkiytynyt emäntä antoi kertaheitolla sysäyksen siihen suuntaan, että voisi olla syytä alkaa panostaa omavaraisuuteen ja oman, laadukkaan ruoan kasvattamiseen.


Elettiin myös maailmanaikaa, jolloin logistiikkaketjut horjuivat maailmalla ja Euroopassakin oli paikoin pulaa elintarvikkeista. Nähtiinpä tälläkin mantereella tilanteita, joissa kanssaeläjät eivät olleet tervetulleita ruokakauppaan, jos eivät kyenneet todistamaan, että olivat ottaneet osaa erääseen laajamittaiseen lääkekokeeseen. jota media taukoamatta rummutetti. Oman kotivaran turvaaminen vaikutti välttämättömältä, jotta tulisi toimeen ainakin pahimman älyttömyyden yli seuraavalla kerralla.


Muutama kesä siinä pidettiin kasvimaata ja kasvateltiin kasvihuoneessa tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Loppukesä tuli aina huolella herkuteltua omilla kasviksilla mutta kotivaraa jäi talteen heikonpuoleisesti. Aiemmin kesannolla olleen kasvimaamme maaperä osoittautui haastavaksdi ja sadot useimmiten epäonnistuivat. 2023 syksyllä törmäsimme versojen kasvatteluun, mikä herätti oitis molempien kiinnostuksen. Yhdysvalloissa versot olivat nousseet valtavine terveyshyötyineen jo suureksi ilmiöksi. Suomessa versojen suosio loisti poissaolollaan ja tätä oli hieman vaikea ymmärtää. Kasvatus vaikutti helpolta ja versojen tarjoama ravintomäärä pieneen kokoon suhteutettuna vaikutti ällistyttävältä. Talvisin Suomen markettivalikoima on niin kovin mautonta tuoreiden kasvisten suhteen. Siitä alkoi matka versojen maailmaan ja parsakaalin, auringonkukkien ja korianterin raikkaat maut veivät mukanaan.


Kaupasta saatavan ruoan laatu on vuosien varrella laskenut kuin lehmän häntä ja pitkät logistiikkaketjut takaavat ettei niissä ole sitäkään vähää ravinteita mitä niissä voisi olla. Versot voi kotona leikata tuoreeltaan ja ripotella minkä vain ruoan päälle, jolloin niissä on kaikki mahdollinen ravinto tallella. Pienikin määrä versoja sisältää hurjan määrän ravinteita, kun vertaa kaupan salaatin tarjoamaan sisältöön.


Pieneen tilaan saa mahtumaan usean vuoden versotussiemenet, joten omavaraislinssien läpi katsottuna yhtälö oli täysin pässinlihaa. Versottamalla myös onnistumme pienessä tilassa kasvattamaan valtavasti yltäkylläisyyttä omalle perheelle ja siitä riittää jaettavaksi myös omalle yhteisöllemme.


Meidän tehtävä on jakaa versojen ilosanomaa laajempaan tietoisuuteen, jotta yhä useampi pääsisi nauttimaan tuoreesta, terveellisestä, herkullisesta ja runsaasta ravinnosta vuoden ympäri samalla kokien oman ruoan kasvattamisen tuottaman ilon, johon olemme kadottaneet yhteyden muutamassa sukupolvessa. Laadukas ruoka kuuluu kaikille ja jatkuvat ruoantuotannon keskittyminen teollisuudelle tuo mukaanan järkyttävän hintalapun. Tervetuloa meidän matkaan!